GoCook-årshjulet

I GoCook-årshjulet finder du forslag til, hvordan du kan bruge GoCook hele året.

Her på siden finder du GoCook-årshjulet, som er en oversigt over, hvordan og hvornår du kan bruge undervisningsmaterialerne fra GoCook i løbet af et skoleår. 

Hver måned har et overordnet emne, og under det ligger en række underemner. Når du klikker på et underemne, fx 'Rodfrugter' i oktober måned, finder du: 

  • henvisning til et konkret undervisningsmateriale inkl. sidetal
  • et tidsestimat for, hvor mange timer du skal bruge på arbejdet med teori og praksis
  • et overblik over, hvilke forenklede fælles mål emnet dækker, samt læringsmål
  • et link til en samlet oversigt over emnet inkl. links til relevante kokkeskolevideoer og opskrifter. 
Alle materialer samlet
August: Velkommen

Inden madlavningen

Undervisningsmateriale: 

Tid:

  • Teori: 2-4 timer
  • Praksis: 2-4 timer.

Fælles mål og kompetenceområder: 

  • Kompetenceområde: Mad og sundhed
  • Færdigheds- og vidensområde: Hygiejne, fase 1.

Læringsmål: 

  • Eleven kan de basale hygiejneregler. 
  • Eleven har lært at vaske op og rydde op i madkundskabslokalet.
  • Eleven kan efter forløbet arbejde ud fra en opskrift, og kender til mængder, forkortelser og måleenheder. 

 

Hent en samlet oversigt over emnet, inkl. relevante links til videoer og opskrifter (pdf).

Hygiejne

Undervisningsmateriale:

Tid:

  • Teori: 2-4 timer
    Praksis: 1- 2 timer.

Fælles mål og kompetenceområder:

  • Kompetenceområde: Mad og sundhed
  • Færdigheds- og vidensområde: Hygiejne, fase 2.

Læringsmål:

  • Eleven har lært om personlig hygiejne i køkkenet.
  • Eleven kan sætte en køkkenstation op i køkkenet. 

Hent en samlet oversigt over emnet, inkl. relevante links til videoer og opskrifter (pdf).

Køkkenteknikker

Undervisningsmateriale:

Tid:

  • Teori: 2-4 timer
  • Praksis: 1- 2 timer.

Fælles mål og kompetenceområder:

  • Kompetenceområde: Mad og sundhed
  • Færdigheds- og vidensområde: Sundhedsbevidsthed, fase 1.

Læringsmål:

  • Eleven har lært om køkkenteknikker.
  • Eleven kan fortælle om de fem grundsmage.
  • Har eleven lært om krydderiers anvendelse.  

Hent en samlet oversigt over emnet, inkl. relevante links til videoer og opskrifter (pdf).

Tilberedningsteknikker

Undervisningsmateriale:

Tid:

  • Teori: 2-4 timer
  • Praksis: 1- 2 timer.

Fælles mål og kompetenceområder:

  • Kompetenceområde: Mad og sundhed
  • Færdigheds- og vidensområde: Sundhedsbevidsthed, fase 1.

Læringsmål:

  • Eleven har lært om forskellige fødevares tilberedningsteknikker.
  • Eleven kan fortælle om hvordan man kan tilberede forskellige fødevarer.

Hent en samlet oversigt over emnet, inkl. relevante links til videoer og opskrifter (pdf).

September: Madpakker

Madpyramiden

Undervisningsmateriale:

Tid:

  • Teori: 2-4 timer
  • Praksis: 1- 2 timer.

Fælles mål og kompetenceområder:

  • Kompetenceområde: Mad og sundhed
  • Færdigheds- og vidensområde: Ernæring og energibehov, fase 2.

Læringsmål:

  • Eleven har lært at bruge madpyramiden.
  • Eleven kan fortælle om de tre lag i madpyramiden. 

Hent en samlet oversigt over emnet, inkl. relevante links til videoer og opskrifter (pdf).

Madpakken

Undervisningsmateriale:

Tid:

  • Teori: 2-4 timer
  • Praksis: 1- 2 timer.

Fælles mål og kompetenceområder:

  • Kompetenceområde: Mad og sundhed
  • Færdigheds- og vidensområde: Sundhedsbevidsthed, fase 1.

Læringsmål:

  • Eleven kan lave en sund og næringsrig madpakke. 

Hent en samlet oversigt over emnet, inkl. relevante links til videoer og opskrifter (pdf).

Næringsstoffer

Undervisningsmateriale:

Tid:

  • Teori: 2-4 timer
  • Praksis: 1- 2 timer.

Fælles mål og kompetenceområder:

  • Kompetenceområde: Fødevarebevidsthed
  • Færdigheds- og vidensområde: Råvarekendskab, fase 1.

Læringsmål:

  • Eleven kan tage hensyn til råvares fysisk-kemiske egenskaber.  
  • Eleven har viden om råvaregruppers fysisk-kemiske egenskaber. 

Hent en samlet oversigt over emnet, inkl. relevante links til videoer og opskrifter (pdf)

Økologi

Undervisningsmateriale:

Tid:

  • Teori: 2-4 timer
  • Praksis: 1- 2 timer.

Fælles mål og kompetenceområder:

  • Kompetenceområde: Fødevarebevidsthed
  • Færdigheds- og vidensområde: Madvaredeklarationer og fødevaremærkninger, fase 1.

Læringsmål:

  • Eleven kan fortælle om økologi.   
  • Eleven har lært om Ø-mærket.

Hent en samlet oversigt over emnet, inkl. relevante links til videoer og opskrifter (pdf)

Oktober: Grøntsager mm.

Grøntsager

Undervisningsmateriale:

Tid:

  • Teori: 1-2 timer
  • Praksis: 2-4 timer.

Fælles mål og kompetenceområder:

  • Kompetenceområde: Fødevarebevidsthed
    • Færdigheds- og vidensområde: Råvarekendskab, fase 1.
  • Kompetenceområde: Madlavning
    • Færdigheds- og vidensområde: Grundmetoder og madteknik, fase 1.

Læringsmål:

  • Eleven kan redegøre for almindelige råvares smag og anvendelse. 
  • Eleven har viden om råvaregruppers smag og anvendelse. 
  • Eleven kan lave mad ud fra enkle grundmetoder og teknikker. 
  • Eleven har viden om grundmetoder og teknikker i madlavning.    

Hent en samlet oversigt over emnet, inkl. relevante links til videoer og opskrifter (pdf)

Rodfrugter

Undervisningsmateriale:

Tid:

  • Teori: 2-4 timer
  • Praksis: 2-4 timer.

Fælles mål og kompetenceområder:

  • Kompetenceområde: Fødevarebevidsthed
    • Færdigheds- og vidensområde: Råvarekendskab, fase 1.
  • Kompetenceområde: Madlavning
    • Færdigheds- og vidensområde: Grundmetoder og madteknik, fase 1.

Læringsmål:

  • Eleven har lært om rodfrugters anvendelse.      

Hent en samlet oversigt over emnet, inkl. relevante links til videoer og opskrifter (pdf)

Kartofler

Undervisningsmateriale:

Tid:

  • Teori: 2-4 timer
  • Praksis: 2-4 timer.

Fælles mål og kompetenceområder:

  • Kompetenceområde: Fødevarebevidsthed
    • Færdigheds- og vidensområde: Råvarekendskab, fase 1.
  • Kompetenceområde: Madlavning
    • Færdigheds- og vidensområde: Madlavningens mål og struktur, fase 1.

Læringsmål:

  • Eleven kan fortælle om dyrkning af kartofler, og hvad man kan bruge den til. 
  • Eleven kan fortælle om smag og tilberedning.     

Hent en samlet oversigt over emnet, inkl. relevante links til videoer og opskrifter (pdf)

Kål

Undervisningsmateriale:

Tid:

  • Teori: 2-4 timer
  • Praksis: 2-4 timer.

Fælles mål og kompetenceområder:

  • Kompetenceområde: Fødevarebevidsthed
    • Færdigheds- og vidensområde: Råvarekendskab, fase 1.
    • Færdigheds- og vidensområde: Bæredygtighed og miljø, fase 1 og 2.
  • Kompetenceområde: Måltid og madkultur
    • Færdigheds- og vidensområde: Madkultur, fase 1 og 2
  • Kompetenceområde: Madlavning
    • Færdigheds- og vidensområde: Smag og tilsmagning, fase 1.
    • Færdigheds- og vidensområde: Grundmetoder og madteknik, fase 1 og 2.

Læringsmål:

  • Eleven kan kende forskellige slags kål, kender sæson for dansk kål og kan  vurdere grundsmage og konsistenser i frisk kål.
  • Eleven har viden om kålens historie i DK.
  • Eleven har viden om, at madkulturer i Danmark kan være forskellige. Eleven kan aflæse grafer  og figurer, og derigennem forstå, at den danske madkultur ændrer sig over tid.
  • Eleven kan bruge forskellige grundmetoder til at sylte rødkål. Eleven kan bruge sin viden om grundsmage til at vurdere smagen af syltet rødkål. Eleven kan sammenligne fabriksproducerede  varer med hjemmelavede varer. Eleven kan læse en varedeklaration. Eleven kan næringsberegne en ret.
  • Eleven har viden om, hvordan kål smager og kan tilsmages.
  • Eleven har viden og praktiske færdigheder i stege- og kogemetoder for grøntsager. Eleven har viden om teknikker med kål.     

Hent en samlet oversigt over emnet, inkl. relevante links til videoer og opskrifter (pdf)

Æbler

Undervisningsmateriale:

Tid:

  • Teori: 4-6 timer
  • Praksis: 4-6 timer.

Fag: madkundskab og valgfag i madkundskab. Kan også bruges tværfagligt.

Fælles mål og kompetenceområder:

  • Kompetenceområde: Fødevarebevidsthed
    • Færdigheds- og vidensområde: Råvarekendskab, fase 1, 2.
  • Kompetenceområde: Madlavning
    • Færdigheds- og vidensområde: Grundmetoder og madteknik, fase 1.
    • Madlavningens fysik og kemi, fase 2.
    • Smag og tilsmagning, fase 1.

Læringsmål:

  • Eleven har lært om og smagt på forskellige æbler.
  • Eleven kan fortælle om, hvordan man dyrker æbler, herunder bæredygtighed.
  • Eleven har lært om nogle fysisk-kemiske egenskaber i æbler.
  • Eleven har lært at lave retter, hvor æblet indgår som ingrediens.
  • Eleven har lært køkkenteknikker og metoder, der omhandler æbler. 
  • Eleven har lært at bruge nogle af æblets fysisk-kemiske egenskaber i madlavningen.    

Hent en samlet oversigt over emnet, inkl. relevante links til videoer og opskrifter (pdf)

November: Sensorik

Grundsmage & sanser

Undervisningsmateriale:

Tid:

  • Teori: 1-2 timer
  • Praksis: 1-2 timer.

Fælles mål og kompetenceområder:

  • Kompetenceområde: Fødevarebevidsthed
  • Færdigheds- og vidensområde: Råvarekendskab, fase 1.

Læringsmål:

  • Eleven har lært om de fem grundsmage. 
  • Eleven kan forklare hvordan maden smager.     

Hent en samlet oversigt over emnet, inkl. relevante links til videoer og opskrifter (pdf)

Krydderier

Undervisningsmateriale:

Tid:

  • Teori: 2-4 timer
  • Praksis: 2-4 timer.

Fælles mål og kompetenceområder:

  • Kompetenceområde: Fødevarebevidsthed.
  • Færdigheds- og vidensområde: Råvarekendskab, fase 1.
  • Kompetenceområde: Madlavning.
  • Færdigheds- og vidensområde: Smag og tilsmagning, fase 1.

Læringsmål:

  • Eleven har lært om krydderier fra forskellige lande. 
  • Eleven kan forklare hvordan de forskellige krydderier smager og dufter.     

Hent en samlet oversigt over emnet, inkl. relevante links til videoer og opskrifter (pdf)

Græskar

Undervisningsmateriale:

Tid:

  • Teori: 4-6 timer
  • Praksis: 4-6 timer.

Fælles mål og kompetenceområder:

  • Kompetenceområde: Fødevarebevidsthed.
  • Færdigheds- og vidensområde: Kvalitetsforståelse og madforbrug, fase 1.
  • Kompetenceområde: Madlavning.
  • Færdigheds- og vidensområde: Smag og tilsmagning, fase 1.

Læringsmål:

  • Eleven har lært om græskar, og hvordan de bliver dyrket. 
  • Eleven kan fortælle om forskellige græskarsorter.      

Hent en samlet oversigt over emnet, inkl. relevante links til videoer og opskrifter (pdf)

December: Bagværk mm.

Bagværk

Undervisningsmateriale:

Tid:

  • Teori: 4 timer
  • Praksis: 4-6 timer.

Fælles mål og kompetenceområder:

  • Kompetenceområde: Madlavning.
  • Færdigheds- og vidensområde: Grundmetoder og madteknik, fase 2.
  • Færdigheds- og vidensområde: Madlavningens fysik og kemi, fase 1.

Læringsmål:

  • Eleven kan vurdere om et brød er gennembagt. 
  • Eleven kan fortælle om forskellen på en gærdej og en mørdej.   

Hent en samlet oversigt over emnet, inkl. relevante links til videoer og opskrifter (pdf)

Meltyper

Undervisningsmateriale:

Tid:

  • Teori: 2-4 timer
  • Praksis: 2-4 timer.

Fælles mål og kompetenceområder:

  • Kompetenceområde: Madlavning.
  • Færdigheds- og vidensområde: Grundmetoder og madteknik, fase 2.

Læringsmål:

  • Eleverne kan fortælle om meltyper. 
  • Eleverne har lært hvad mel kan bruges til.   

Hent en samlet oversigt over emnet, inkl. relevante links til videoer og opskrifter (pdf)

Æg

Undervisningsmateriale:

Tid:

  • Teori: 2-4 timer
  • Praksis: 2-4 timer.

Fælles mål og kompetenceområder:

  • Kompetenceområde: Madlavning.
  • Færdigheds- og vidensområde: Madlavningens mål og struktur, fase 1.

Læringsmål:

  • Eleverne kan fortælle om forskellige typer æg.
  • Eleverne har lært om hygiejne og opbevaring af æg.   

Hent en samlet oversigt over emnet, inkl. relevante links til videoer og opskrifter (pdf)

Æbler

Undervisningsmateriale:

Tid:

  • Teori: 2-4 timer
  • Praksis: 2-4 timer.

Fælles mål og kompetenceområder:

  • Kompetenceområde: Måltid og madkultur
    • Færdigheds- og vidensområde: Måltidets komposition, fase 2.
  • Kompetenceområde: Madlavning
    • Færdigheds- og vidensområde: Grundmetoder og madteknik, fase 1.

Læringsmål:

  • Eleven har lært om æblets historie og betyning for dansk madkultur - både før og nu.    

Hent en samlet oversigt over emnet, inkl. relevante links til videoer og opskrifter (pdf)

Julebag

Undervisningsmateriale:

Tid:

  • Teori: 2-4 timer
  • Praksis: 4-6 timer.

Fælles mål og kompetenceområder:

  • Kompetenceområde: Måltid og madkultur.
  • Færdigheds- og vidensområde: Måltidets komposition, fase 2.

Læringsmål:

  • Eleven kan fortælle om traditionelle julekager. 
  • Eleven kan bage forskellige julekager.    

Hent en samlet oversigt over emnet, inkl. relevante links til videoer og opskrifter (pdf)

Januar: Råvaregrupper

Krydderier & krydderurter

Undervisningsmateriale:

Tid:

  • Teori: 1-2 timer
  • Praksis: 2-4 timer.

Fælles mål og kompetenceområder:

  • Kompetenceområde: Fødevarebevidsthed.
  • Færdigheds- og vidensområde: Råvarekendskab, fase 1.

Læringsmål:

  • Eleven kan fortælle om krydderier og krydderurter.     

Hent en samlet oversigt over emnet, inkl. relevante links til videoer og opskrifter (pdf)

Fedtstoffer

Undervisningsmateriale:

Tid:

  • Teori: 1-2 timer
  • Praksis: 2-4 timer.

Fælles mål og kompetenceområder:

  • Kompetenceområde: Fødevarebevidsthed.
  • Færdigheds- og vidensområde: Råvarekendskab, fase 2.

Læringsmål:

  • Eleven har lært om fedtstoffer. 
  • Eleven kan fortælle om hvad der er synligt og skjult fedt.      

Hent en samlet oversigt over emnet, inkl. relevante links til videoer og opskrifter (pdf)

Kulhydrater

Undervisningsmateriale:

Tid:

  • Teori: 1-2 timer
  • Praksis: 0 timer.

Fælles mål og kompetenceområder:

  • Kompetenceområde: Fødevarebevidsthed.
  • Færdigheds- og vidensområde: Råvarekendskab, fase 1.

Læringsmål:

  • Eleven kan forklare om kulhydrater.  
  • Eleven kan forklare om sukkers påvirkning i kroppen.       

Hent en samlet oversigt over emnet, inkl. relevante links til videoer og opskrifter (pdf)

Mælkeprodukter

Undervisningsmateriale:

Tid:

  • Teori: 2-4 timer
  • Praksis: 1-2 timer.

Fælles mål og kompetenceområder:

  • Kompetenceområde: Fødevarebevidsthed.
  • Færdigheds- og vidensområde: Kvalitetsforståelse og madforbrug, fase 1.
  • Kompetenceområde: Madlavning.
  • Færdigheds- og vidensområde: Madlavningens mål og struktur, fase 1.

Læringsmål:

  • Eleven har lært om mælkeprodukter, og hvordan de produceres.          

Hent en samlet oversigt over emnet, inkl. relevante links til videoer og opskrifter (pdf)

Februar: Kød

Hygiejne

Undervisningsmateriale:

Tid:

  • Teori: 2-4 timer
  • Praksis: 2-4 timer.

Fælles mål og kompetenceområder:

  • Kompetenceområde: Mad og sundhed.
  • Færdigheds- og vidensområde: Hygiejne, fase 1.

Læringsmål:

  • Eleven kan efter forløbet hygiejnereglerne i madkundskabslokalet.
  • Eleven kan efter forløbet anvende måleenhederne i madkundskabslokalet.         

Hent en samlet oversigt over emnet, inkl. relevante links til videoer og opskrifter (pdf)

Næringsstoffer

Undervisningsmateriale:

Tid:

  • Teori: 2-4 timer
  • Praksis: 2-4 timer.

Fælles mål og kompetenceområder:

  • Kompetenceområde: Fødevarebevidsthed.
  • Færdigheds- og vidensområde: Råvarekendskab, fase 2.

Læringsmål:

  • Eleven kan fortælle om næringsstoffer.
  • Eleven har lært om nøglehulsmærket, og ved hvad det står for.        

Hent en samlet oversigt over emnet, inkl. relevante links til videoer og opskrifter (pdf)

Grundsmage

Undervisningsmateriale:

Tid:

  • Teori: 1-2 timer
  • Praksis: 1-2 timer.

Fælles mål og kompetenceområder:

  • Kompetenceområde: Fødevarebevidsthed.
  • Færdigheds- og vidensområde: Råvarekendskab, fase 1.

Læringsmål:

  • Eleven kan bruge de fem grundsmage i madlavningen. 
  • Eleven kan smage sin Spaghetti med kødsovs til.        

Hent en samlet oversigt over emnet, inkl. relevante links til videoer og opskrifter (pdf)

Klima

Undervisningsmateriale:

Tid:

  • Teori: 1-2 timer
  • Praksis: 2-4 timer.

Fælles mål og kompetenceområder:

  • Kompetenceområde: Fødevarebevidsthed.
  • Færdigheds- og vidensområde: Råvarekendskab, fase 1.

Læringsmål:

  • Eleven har lært om klima-aftryk og kan fortælle om det.          

Hent en samlet oversigt over emnet, inkl. relevante links til videoer og opskrifter (pdf)

Marts: Fjerkræ / fisk

Hygiejne (fjerkræ)

Undervisningsmateriale:

Tid:

  • Teori: 1-2 timer
  • Praksis: 2-4 timer.

Fælles mål og kompetenceområder:

  • Kompetenceområde: Mad og sundhed.
  • Færdigheds- og vidensområde: Hygiejne, fase 1.

Læringsmål:

  • Eleven kan de basale hygiejneregler i forhold til fjerkræ.         

Hent en samlet oversigt over emnet, inkl. relevante links til videoer og opskrifter (pdf)

Næringsstoffer (fjerkræ)

Undervisningsmateriale:

Tid:

  • Teori: 1-2 timer
  • Praksis: 2-4 timer.

Fælles mål og kompetenceområder:

  • Kompetenceområde: Fødevarebevidsthed.
  • Færdigheds- og vidensområde: Madvaredeklarationer og fødevaremærkninger, fase 1.
  • Færdigheds- og vidensområde: Kvalitetsforståelse og madforbrug, fase 1.

Læringsmål:

  • Eleven har lært om synligt og skjult fedt.
  • Eleven kan fortælle om nøglehulsmærket.
  • Eleven kan forklare hvilke næringsstoffer man finder i fødevare.         

Hent en samlet oversigt over emnet, inkl. relevante links til videoer og opskrifter (pdf)

Grundsmage (fjerkræ)

Undervisningsmateriale:

Tid:

  • Teori: 2-4 timer
  • Praksis: 2-4 timer.

Fælles mål og kompetenceområder:

  • Kompetenceområde: Fødevarebevidsthed.
  • Færdigheds- og vidensområde: Råvarekendskab, fase 1.

Læringsmål:

  • Kan eleven beskrive og bruge de fem grundsmage i køkkenet.
  • Har eleven lært hvordan man tilbereder fjerkræ.
  • Har eleven lært om sanserne.        

Hent en samlet oversigt over emnet, inkl. relevante links til videoer og opskrifter (pdf)

Klima (fjerkræ)

Undervisningsmateriale:

Tid:

  • Teori: 2-4 timer
  • Praksis: 2-4 timer.

Fælles mål og kompetenceområder:

  • Kompetenceområde: Fødevarebevidsthed.
  • Færdigheds- og vidensområde: Bæredygtighed og miljø, fase 2.

Læringsmål:

  • Har eleven fået kendskab til madpyramiden.
  • Kan eleven begrebet klima-aftryk og kan bruge det i sammenhænge med fødevarer.
  • Kan eleven arbejde ud fra  en opskrift.         

Hent en samlet oversigt over emnet, inkl. relevante links til videoer og opskrifter (pdf)

Hygiejne (fisk & skaldyr)

Undervisningsmateriale:

Tid:

  • Teori: 1-2 timer
  • Praksis: 1-2 timer.

Fælles mål og kompetenceområder:

  • Kompetenceområde: Mad og sundhed.
  • Færdigheds- og vidensområde: Hygiejne, fase 1.

Læringsmål:

  • Eleven kan de basale hygiejneregler i forhold til fisk og skaldyr.         

Hent en samlet oversigt over emnet, inkl. relevante links til videoer og opskrifter (pdf)

Næringsstoffer (fisk & skaldyr)

Undervisningsmateriale:

Tid:

  • Teori: 1-2 timer
  • Praksis: 1-2 timer.

Fælles mål og kompetenceområder:

  • Kompetenceområde: Mad og sundhed.
  • Færdigheds- og vidensområde: Ernæring og energibehov, fase 1.

Læringsmål:

  • Eleven kan fortælle om næringsstoffer i fisk og skaldyr.         

Hent en samlet oversigt over emnet, inkl. relevante links til videoer og opskrifter (pdf)

Grundsmage (fisk & skaldyr)

Undervisningsmateriale:

Tid:

  • Teori: 2-4 timer
  • Praksis: 1-2 timer.

Fælles mål og kompetenceområder:

  • Kompetenceområde: Mad og sundhed.
  • Færdigheds- og vidensområde: Hygiejne, fase 2.
  • Kompetenceområde: Madlavning.
  • Færdigheds- og vidensområde: Madlavningens mål og struktur, fase 1.

Læringsmål:

  • Eleven kan vurdere om fisken er frisk eller råden. 
  • Eleven kan fortælle om forskellen på fisk og skaldyr.          

Hent en samlet oversigt over emnet, inkl. relevante links til videoer og opskrifter (pdf)

Klima (fisk & skaldyr)

Undervisningsmateriale:

Tid:

  • Teori: 2-4 timer
  • Praksis: 2-4 timer.

Fælles mål og kompetenceområder:

  • Kompetenceområde: Mad og sundhed.
  • Færdigheds- og vidensområde: Ernæring og energibehov, fase 1.
  • Færdigheds- og vidensområde: Sundhedsbevidsthed, fase 2.

Læringsmål:

  • Eleven har lært om MSC- og ASC-mærket. 
  • Eleven kan fortælle om fisk & skaldyrs klima-aftryk.         

Hent en samlet oversigt over emnet, inkl. relevante links til videoer og opskrifter (pdf)

April: Verdensmad

Verdensmad

Undervisningsmateriale:

Tid:

  • Teori: 2-4 timer
  • Praksis: 4-6 timer.

Fælles mål og kompetenceområder:

  • Kompetenceområde: Måltid og madkulktur.
  • Færdigheds- og vidensområde: Måltidskultur, fase 1.

Læringsmål:

  • Eleven har lært om mad fra hele verden. 
  • Eleven kan fortælle om madkulturer i forskellige lande.         

Hent en samlet oversigt over emnet, inkl. relevante links til videoer og opskrifter (pdf)

Fastfood

Undervisningsmateriale:

Tid:

  • Teori: 4-6 timer
  • Praksis: 4-6 timer.

Fælles mål og kompetenceområder:

  • Kompetenceområde: Måltid og madkultur.
  • Færdigheds- og vidensområde: Måltidskultur, fase 1.
  • Kompetenceområde: Fødevarebevidsthed.
  • Færdigheds- og vidensområde: Råvarekendskab, fase 1.

Læringsmål:

  • Eleven har lært om fastfood, og hvad maden kan indeholde.
  • Eleven kan fortælle om fedt, sukker og salt, og hvordan kroppen arbejder med det.         

Hent en samlet oversigt over emnet, inkl. relevante links til videoer og opskrifter (pdf)

Nordisk

Undervisningsmateriale:

Tid:

  • Teori: 2-4 timer
  • Praksis: 2-4 timer.

Fælles mål og kompetenceområder:

  • Kompetenceområde: Måltid og madkultur.
  • Færdigheds- og vidensområde: Måltidets komposition, fase 2.
  • Kompetenceområde: Fødevarebevidsthed.
  • Færdigheds- og vidensområde: Råvarekendskab, fase 1.

Læringsmål:

  • Eleven har lært om de tre nordiske fødevare. 
  • Eleven kan lave et måltid, der er inspirreret af det nordiske køkken.         

Hent en samlet oversigt over emnet, inkl. relevante links til videoer og opskrifter (pdf)

Bælgfrugter

Undervisningsmateriale:

Tid:

  • Teori: 2-4 timer
  • Praksis: 2-4 timer.

Fælles mål og kompetenceområder:

  • Kompetenceområde: Fødevarebevidsthed.
  • Færdigheds- og vidensområde: Bæredygtighed og miljø, fase 1 og 2.

Læringsmål:

  • Eleven kan fortælle om forskellige bælgfrugter.
  • Eleven har lært om bælgfrugters klimamæssige fordele.          

Hent en samlet oversigt over emnet, inkl. relevante links til videoer og opskrifter (pdf)

Maj: Madpyramide & klima

Fra jord til bord

Undervisningsmateriale:

Tid:

  • Teori: 2-4 timer
  • Praksis: 2-4 timer.

Fælles mål og kompetenceområder:

  • Kompetenceområde: Fødevarebevidsthed.
  • Færdigheds- og vidensområde: Bæredygtighed og miljø, fase 1.
  • Færdigheds- og vidensområde: Råvarekendskab, fase 1.

Læringsmål:

  • Eleven har lært om Fra jord til bord, og kan fortælle hvad det betyder.          

Hent en samlet oversigt over emnet, inkl. relevante links til videoer og opskrifter (pdf)

Klima

Undervisningsmateriale:

Tid:

  • Teori: 1-2 timer
  • Praksis: 1-2 timer.

Fælles mål og kompetenceområder:

  • Kompetenceområde: Fødevarebevidsthed.
  • Færdigheds- og vidensområde: Bæredygtighed og miljø, fase 2.
  • Kompetenceområde: Mad og sundhed.
  • Færdigheds- og vidensområde: Sundhedsbevidsthed, fase 2.

Læringsmål:

  • Eleven kan fortælle om madpyramidens klimamæssige fordele.           

Hent en samlet oversigt over emnet, inkl. relevante links til videoer og opskrifter (pdf)

Frugt & nødder

Undervisningsmateriale:

Tid:

  • Teori: 2-4 timer
  • Praksis: 2-4 timer.

Fælles mål og kompetenceområder:

  • Kompetenceområde: Fødevarebevidsthed.
  • Færdigheds- og vidensområde: Råvarekendskab, fase 1.

Læringsmål:

  • Eleven har lært om frugter i sæson.
  • Eleven har lært om nødder, og hvad man kan brug dem til.           

Hent en samlet oversigt over emnet, inkl. relevante links til videoer og opskrifter (pdf)

Juni: Sommerafslutning

Hvad er et festmåltid?

Undervisningsmateriale:

Tid:

  • Teori: 2-4 timer
  • Praksis: 1-2 timer.

Fælles mål og kompetenceområder:

  • Kompetenceområde: Mad og sundhed.
  • Færdigheds- og vidensområde: Sundhedsbevidsthed, fase 1.
  • Kompetenceområde: Måltid og madkultur.
  • Færdigheds- og vidensområde: Måltidets komposition, fase 2.

Læringsmål:

  • Eleven har lært om måltider ved særlige anledninger.         

Hent en samlet oversigt over emnet, inkl. relevante links til videoer og opskrifter (pdf)

Opskrifter & indkøbslister

Undervisningsmateriale:

Tid:

  • Teori: 2-4 timer
  • Praksis: 1-2 timer.

Fælles mål og kompetenceområder:

  • Kompetenceområde: Fødevarebevidsthed.
  • Færdigheds- og vidensområde: Råvarekendskab, fase 1.
  • Færdigheds- og vidensområde: Maddeklarationer og fødevaremærkninger, fase 2.
  • Kompetenceområde: Madlavning.
  • Færdigheds- og vidensområde: Madlavningens mål og struktur, fase 2.
  • Færdigheds- og vidensområde: Grundmetoder og madteknik, fase 2.

Læringsmål:

  • Eleven kan arbejde ud fra en opskrift.
  • Eleven har lært at udarbejde en indkøbsliste.
  • Eleven kan arbejde selvstændigt med en opskrift, og kan sætte sit eget præg på retten.        

Hent en samlet oversigt over emnet, inkl. relevante links til videoer og opskrifter (pdf)

Festmåltidet

Undervisningsmateriale:

Tid:

  • Teori: 1-2 timer
  • Praksis: 2-6 timer.

Fælles mål og kompetenceområder:

  • Kompetenceområde: Madlavning.
  • Færdigheds- og vidensområde: Madlavningens mål og struktur, fase 1.
  • Færdigheds- og vidensområde: Smag og tilsmagning, fase 2.

Læringsmål:

  • Eleven har lært at lave mad til mange mennesker.
  • Eleven har lært at planlægge et større måltid.       

Hent en samlet oversigt over emnet, inkl. relevante links til videoer og opskrifter (pdf)