Hvad er der i Smagekassen?

Her kan du se, hvad der er i Smagekassen, og hvad du skal sørge for at have hjemme af ekstra råvarer. På grund af fødevarekrisen

Råvarerne i Smagekassen er tiltænkt dette ultrakorte forløb til 4 undervisningsgange:

  1. Eksperimenterende øvelse: Eleverne smager på rå udgaver af gule beder, bolsjebeder, pastinakker, persillerødder, evt. knoldselleri - og forkogte rødbeder i elevark 7 (pdf) opgave 1. Smagekassen indeholder råvarer til det. De kan evt. også pandestege dem og sammenligne smagen.
  2. Rodfrugtsuppe med rodfrugtboller - brug pastinak til den ene opskrift og persillerod til den anden. Så er der nok i Smagekassen.
  3. Focaccia-sandwich med rødbedebøffer
  4. Rodfrugtbiksemad eller en selvvalgt ret med resterne fra Smagekassen. Kan kræve lidt selvkøb. Se opgaverne i elevark 10.

 

Liste over råvarer, som du skal købe pr. Smagekasse til 24 elever:

På grund af fødevarekrisen skal du selv købe de fleste kolonialvarer i år, da vi i GoCook ikke har kunnet købe så store mængder, som vi skal bruge.

Til rodfrugtsuppe- og boller, og focaccia-sandwich:

  • 24 skiver rugbrød (eller overskudsbrød)
  • 12 terninger grøntsagsbouillon
  • 6 laurbærblade
  • 6 pakker gær
  • 6 dl yoghurt + ekstra til evt. pensling
  • 1 kg grahamsmel
  • 6 brikker/dåser limabønner/kikærter/kidneybønner
  • 450 ml olie
  • 12 æg
  • 180 ml ketchup
  • 15 g paprika
  • 6 tsk. sukker
  • Salt og peber

 Fyld til focaccia-sandwich (kan erstattes af andet):

  • 250 gram pesto
  • 300 g. hjertesalat eller lignende
  • 1,5 agurk
    12 tomater
  • Liste over råvarer i 1 smagekasse (til 24 elever):

Øko-Smagekassen indeholder:

Vi har proppet Smagekassen med danske, økologiske råvarer til mange lektioners undervisning.

  • 1 kg løg
  • 1 kg gulerødder
  • 2 hvidløg
  • 0,5 kg pastinakker
  • 3 knoldselleri
  • 1 kg kartofler
  • 0,5 kg persillerødder
  • 1 kg rødbeder
  • 3 styk bolsjebeder
  • 3 styk gule beder
  • 1 pose forkogte rødbeder
  • 1 potte persille
  • 4 kg hvedemel

Sådan opbevarer du grøntsagerne

Du opbevarer bedst grøntsagerne på køl og i emballagen. Hvis grøntsagerne bliver varmet op til stuetemperatur i skolen og efterfølgende lægges på køl, så skal emballagen åbnes en smule, så evt. kondens kan komme ud. Kartofler holder sig bedst i et svaleskab, og persille holder sig bedst på bordet.

Det betyder dog ikke noget, hvis rodfrugterne får brune pletter. De kan blot skæres af.

 

Sådan kan du bruge råvarerne til 4 undervisningsgange