Hvad er der i Smagekassen?
Råvarerne i Smagekassen er tiltænkt dette ultrakorte forløb til 4 undervisningsgange:
- Eksperimenterende øvelse: Eleverne smager på rå udgaver af gule beder, bolsjebeder, pastinakker, persillerødder, evt. knoldselleri - og forkogte rødbeder i elevark 7 (pdf) opgave 1. Smagekassen indeholder råvarer til det. De kan evt. også pandestege dem og sammenligne smagen.
- Rodfrugtsuppe med rodfrugtboller - brug pastinak til den ene opskrift og persillerod til den anden. Så er der nok i Smagekassen.
- Focaccia-sandwich med rødbedebøffer
- Rodfrugtbiksemad eller en selvvalgt ret med resterne fra Smagekassen. Kan kræve lidt selvkøb. Se opgaverne i elevark 10.
Liste over råvarer, som du skal købe pr. Smagekasse til 24 elever:
På grund af fødevarekrisen skal du selv købe de fleste kolonialvarer i år, da vi i GoCook ikke har kunnet købe så store mængder, som vi skal bruge.
Til rodfrugtsuppe- og boller, og focaccia-sandwich:
- 24 skiver rugbrød (eller overskudsbrød)
- 12 terninger grøntsagsbouillon
- 6 laurbærblade
- 6 pakker gær
- 6 dl yoghurt + ekstra til evt. pensling
- 1 kg grahamsmel
- 6 brikker/dåser limabønner/kikærter/kidneybønner
- 450 ml olie
- 12 æg
- 180 ml ketchup
- 15 g paprika
- 6 tsk. sukker
- Salt og peber
Fyld til focaccia-sandwich (kan erstattes af andet):
- 250 gram pesto
- 300 g. hjertesalat eller lignende
- 1,5 agurk
12 tomater - Liste over råvarer i 1 smagekasse (til 24 elever):
Øko-Smagekassen indeholder:
Vi har proppet Smagekassen med danske, økologiske råvarer til mange lektioners undervisning.
- 1 kg løg
- 1 kg gulerødder
- 2 hvidløg
- 0,5 kg pastinakker
- 3 knoldselleri
- 1 kg kartofler
- 0,5 kg persillerødder
- 1 kg rødbeder
- 3 styk bolsjebeder
- 3 styk gule beder
- 1 pose forkogte rødbeder
- 1 potte persille
- 4 kg hvedemel
Sådan opbevarer du grøntsagerne
Du opbevarer bedst grøntsagerne på køl og i emballagen. Hvis grøntsagerne bliver varmet op til stuetemperatur i skolen og efterfølgende lægges på køl, så skal emballagen åbnes en smule, så evt. kondens kan komme ud. Kartofler holder sig bedst i et svaleskab, og persille holder sig bedst på bordet.
Det betyder dog ikke noget, hvis rodfrugterne får brune pletter. De kan blot skæres af.