Print side

Verden handler - etisk og fair?

Med undervisningsmaterialet ’Verden handler – etisk og fair?’ sætter vi fokus på nogle af konsekvenserne ved den globaliserede verden. Den har både skabt en lang række af muligheder, men også større skævvridning af verdens ressourcer, som først og fremmest mærkes i den tredje verden.  

Verden handler 

Verden har handlet i flere tusind år. Men handlen er ikke altid retfærdig, dvs. at det ofte er den rige, uddannede eller stærke part, der får mest ud af det. Med ’etisk handel’ forsøger flere virksomheder og organisationer nu at ændre på den dagsorden. Det går fremad, men der er mange dilemmaer.

Er det fx bedre helt at forbyde børnearbejde el. lade børn arbejde, blot de også har tid til deres skole? Eller er det ok, at vi skal betale mere for en vare, for at bønder i u-landene kan få penge til at bygge sundhedscentre? Eller er det en fordel at importere kød fra Namibia, hvor køerne har græsset på savannen, frem for at importere alt foderet fra Brasilien til køerne i Danmark? 

 

Formål og målgruppe

Det helt overordnede formål med bogen er at give de unge en større bevidsthed om, at når de står i butikken, har alle deres valg konsekvenser.  

Materialet er velegnet til udskolingen (8.-10. klassetrin), men kan også bruges på de første år i gymnasiet. Det er målrettet fagene geografi og samfundsfag, men kan med fordel også bruges tværfagligt eller i emneuger.

Du kan læse hele bogen i pdf-format her (pdf).

 

Materiale på web

Materialet består af en elevbog ’Verden handler – etisk og fair?’ og en hjemmeside. På hjemmesiden finder du lærervejledningen og en lang række af elevopgaver. Hjemmesiden er gratis at bruge, og du finder den her: http://etisk-handel.dk/

Bestil materialet

Du bestiller elevbøgerne i webshoppen her på hjemmesiden. Du kan bestille bogen som klassesæt (à 24 styk) og enkeltstyk. Bøgerne er gratis. Du skal blot betale for porto og pakning.