Print side

Madpyramiden og kostrådene

De fleste af os er vokset op med madpyramiden og husker den blandt andet fra plakater i hjemkundskabslokalerne. Madpyramiden er fuldt med tiden, og senest udgav FDB (nu Coop) en revideret udgave af madpyramiden i foråret 2011. 

Hvad er madpyramiden?

Madpyramiden består af fødevarer, vi kender og spiser til vores daglige måltider. Madpyramiden viser først og fremmest forholdet imellem de fødevarer, vi skal spise. Altså mest fra bunden og mindst fra toppen. 

Madpyramiden bliver også kaldt for en kostmodel. Den fortæller nemlig, hvordan man kan vælge at sammensætte sin mad på en sund måde. Selvom der ikke er vist søde sager i madpyramiden, så er der alligevel plads til lidt kager, slik og sodavand. Bare man ikke spiser det hver dag.  

Sådan læser du madpyramiden 

Madpyramiden er opdelt i tre lag – en bund, en midte og en top. Lagene har forskellig størrelse og indeholder hver især forskellige fødevarer. Bunden af madpyramiden er det største lag. Det skal man spise mest fra. Det midterste lag er lidt mindre. Det skal man spise mindre fra. Toppen af madpyramiden er det mindste lag. Det skal man spise mindst fra.  

Mere konkret betyder det, at man fx i løbet af to uger skal spise flest grøntsager, rugbrød og kartofler, mindre fra det midterste lag med frugt, fuldkorns- og mælkeprodukter og allermindst fra toppen med fisk, fjerkræ, kød og fedtstof. 

Madpyramiden lever op til kostrådene

Madpyramiden lever stadig op til de officielle kostråd. Det på trods af, at vi i efteråret 2013 fik nye officielle kostråd fra Fødevarestyrelsen. Nu har vi altså 10 og ikke 8 kostråd. 

Kostrådene er som følger: 

 

  1. Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv
  2. Spis frugt og mange grøntsager
  3. Spis mere fisk
  4. Vælg fuldkorn
  5. Vælg magert kød og kødpålæg
  6. Vælg magre mejeriprodukter
  7. Spis mindre mættet fedt
  8. Spis mad med mindre salt
  9. Spis mindre sukker
  10. Drik vand

 


Vil du vide mere eller bestille materialerne?

Læs mere om madpyramiden på madpyramiden.dk (er fortrinsvis målrettet voksne).

Læs mere om de officielle kostråd på altomkost.dk

Bestil plakat med madpyramiden, klippeark (velegnet til indskoling) eller madpyramiden i 3D (velegnet til indskoling) i webshoppen. Alle materialerne i webshoppen er gratis. Du betaler kun for porto og pakning.

Se og bestil undervisningsmateriale om madpyramiden (materiale fra GoCook Smagekassen målrettet mellemtrinnet).