Print side

"Inddrag børnene så meget som muligt i madlavningen"

7.a på Krogårdskolen i Greve vandt FDB Skolekontaktens landsdækkende madkonkurrence i forbindelse med Mad eller hvad? 2011.

Præmien var en maddag med Anne Ravn – forfatteren til bestseller kogebøgerne ’Spis dig let’ og ’Grove løjer’. Efter nogle timers hakken og snitten i skolekøkkenet kunne forældrene til 7.a komme og smage den lækre buffet, som eleverne havde fremtryllet.

Sammen med 125.000 elever fra hele landet deltog 7.a. i efteråret i FDB’s skoleevent ’Mad eller hvad?’. Samtidig deltog klassen i en konkurrence om at vinde en maddag med kogebogsforfatteren Anne Ravn. 7.a. var så gode til at svare på spørgsmål om FDB’s nye madpyramide og sende flotte fotos ind, at de vandt konkurrencen. Mandag var det tid til at indløse præmien, og det blev til flere gode timer i selskab med blandt andet gulerødder, pastinak, kyllingelår og sesam.

Efter elevernes ihærdige indsats i skolekøkkenet, kunne de dække op til deres forældre med en flot buffet med retter som bruschetta med urtemos, frikadeller, kålsalat med thaidressing og foccaciabrød. Men inden forældrene kunne tage for sig af alle de lækre retter, gav Anne Ravn dem først nogle tips og gode råd til, hvordan man får gjort hverdagen lidt sundere. 

”Lad være med at give op, selv om I ikke lige orker køkkenskænderierne. Inddrag børnene så meget som muligt i madlavningen i stedet for at forsøge at proppe den sunde mad ned i halsen på dem. Hvis børnene selv har været med til at lave maden, så glider det ofte nemmere ned,” siger Anne Ravn, der er mor til tre, og godt selv kender til udfordringerne med af få sund mad tænkt ind i en travl hverdag.

Bente Svane Nielsen fra FDB’s skolekontakt var med til maddagen på Krogårdskolen: 

”Vi havde en fantastisk dag i køkkenet. Børnene var gode til at kaste sig ud i nye opskrifter. Nogle at råvarerne var ikke ligefrem dagligdagskost for eleverne, men det lod de sig ikke stoppe af. Jeg tror, at der var op til flere i 7.a, som fik smagt på råvarer, de ikke kendte i forvejen. Der var en rigtig god stemning i køkkenet, og jeg kunne mærke, at eleverne hyggede sig i rollen som kokke for en dag”.

Fakta om ’Mad eller hvad?’

  • I uge 45 2011 deltog over 125.000 elever i den store hjemkundskabsevent ’Mad eller hvad?’. 
  • Det var sjette år i træk, at ’Mad eller hvad?’ løb af stablen.
  • Interessen og opbakningen til kampagnen har været stigende gennem alle årene. 2011 blev således et rekordår: Mad eller hvad? blev Danmarks største skoleevent med deltagelse af mere end 125.000 skoleelever i 4. – 7. klasse fordelt på over 1460 skoler i hele landet.
  • Mad eller hvad? er et samarbejde mellem FDB, Coop og Hjemkundskabslærerforeningen.
  • De tilmeldte skoler modtog en gratis råvarekasse - smagekassen - og en undervisningspakke bestående af 24 elevhæfter, en lærervejledning, og 24 opskrifthæfter, som eleverne kunne tage med hjem.
  • Fra 2012 ændrer ’Mad eller hvad?’ navn til ’GoCook Smagekassen’. I år kan elever i hjemkundskab modtage en smagekasse med råvarer, undervisningsmateriale og opskrifter i uge 43, 44 og 45 - denne gang med fokus på madpakker.